Pick up yourself and brush off the dust – Barack Obama

Det var ett förberedande tal för sämre tider, ett inspirerande tal för framtida hopp men framförallt var det ett historiskt tal som kommer att prägla våra framtida generationer. Det kallades "The turning point of future generations" vilket jag hoppas på att det kommer att få förbli.


Installationsceremonin var vackert sammansatt med tal och bön men inte minst med sång. Bland andra sjöng Arita Franklin.


Barack Obamas tal var inte direkt utan förväntan, hela världen satt med stora öron och lyssnade till det tal som skulle skriva historia. Barack Obama var nu den 44 presidenten att svära eden. Vid ceremonin märktes det att spänningen tog fatt i den tillträdande presidenten då han hade svårt att svära eden utantill. Retoriker, en titel han fått, förtjänade han dock senare vid sitt installationstal.


I talet som skulle leda amerikanerna, och inte minst världen, in i en ny fas adresserade han diverse problem. Indirekt kunde man märka av kritiken mot föregående president Bush, hans "lathet" då många av dem största problemen idag inte tagits seriöst nog. I talet fanns också många antydningar på att USA måste skärpa sig och bli mer miljövänliga, att det som sker i Amerika inte bara berör Amerika. Han pratar om att biobränslen måste produceras för att driva våra bilar och för att ge oss el. Allt väldigt fint innästlat i ett vackert tal. Han pratar om infrastruktur och statens betydelse, vägar och broar ska byggas. Remaking America, är något som han nämner, och kanske är detta just vad som krävs för att vända denna tragiska situation.


I USA är det idag 7.2% arbetslöshet, detta är den högsta arbetslösheten sedan andra världskriget. Detta ska lösas med ett stimulanspaket, ett stimulanspaket värt 800 miljarder. Obamas plan är att chocka USA ur krisen. Om det sker en så stor förändring att ingen kan undgå den, då kanske dem kan undgå krisens bittra eftersmak.


Framförallt skulle jag vilja säga att det var ett oerhört vackert tal. Där han pratar till alla världens lyssnare, där han pratar till den muslimska världen och uttrycker en önskan för respekt och hopp och om att finna gemensamma grunder.


Han får även med sin pappa i sitt tal där han refererar till "In the village where my father was born." Det är ett patriotiskt tal, men också ett tal som visar på lojalitet och moral. "Loyalty and patrionism, these things are old these things are true." - Barack Obama.


Obama berättar i sitt tal att han fått kritik för att han har lovat att försöka förändra på så mycket, dem säger att det inte går, speciellt inte i den kris som vi nu befinner oss i. Obama sa som svar. "Their memories are short!" Han pratar därefter om hur mycket deras förfäder gjort för detta land och hur mycket dem förändrade, under mycket sämre förhållanden. Jag kan inte citera detta ordagrant men han sade också att: En man som för mindre än 60 år sedan inte hade blivit serverad på en lokal restaurang, står nu framför er och svär en ed.


Det tal Barack Obama höll idag var utan tvekan personligt, känslomässigt, politiskt och givande. "You can not outlast us, we will defeat you!" - Barack Obama.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0